Moeilijke stap

Op 1 september 2006 zet ons meisje de stap naar het Buitengewoon Onderwijs.

We hebben haar de kans geboden om in het gewoon onderwijs een jaartje te proberen. Wij zagen dit als een kans, voor haar moet het de hel geweest zijn.

Ze ging 4 voormiddagen in de week naar het COT in Roeselare waar ze in een ontwikkelingsgroepje intensieve therapie kreeg. Ze werd daar op handen gedragen door juf Claudine, logo Mieke en kiné Marieke en werd telkens ondergedompeld in verschillende thema’s. 

Ondanks alle geloof en stimulatie ontwikkelde ons meisje niet zoals het hoorde. Ze bleef struikelen over kleine stappen die andere kinderen spontaan zetten. Ze kreeg geen vat op de wereld om haar heen, slaagde ze er niet in om de taal die wij spreken haar eigen te maken.

Ook in de kleuterklas verliep het niet zo vlot. Ze werd constant geconfronteerd met alles wat ze niet kon, wat uiteraard frustraties bij haar veroorzaakte. Ons meisje beseft heel goed wat ze allemaal niet kon en dan moesten de kinderen uit haar klas het soms wel bekopen. Ik kon het mij levendig voorstellen: elke kleuter met een blad voor zich en de opdracht om een bal te tekenen. Op elk blad verschijnt er mooie ronde bal en ons meisje heeft haar potlood in haar hand maar weet in de verste verten hoe ze hier aan moet beginnen, laat staan iets ronds op haar blad te krijgen. Uit onmacht tekent ze dan maar een streep op de blaadjes van de kinderen die dicht in de buurt staan en dan is ze uiteraard een stout kind.

Niet dat we dit ooit van de lieve kleuterleidsters Pascale en Carole als verwijt gehoord hebben. Integendeel! Ze werd op handen gedragen door allebei. We zijn ze dan ook allebei enorm dankbaar!

Maar ondanks alle inspanningen en kansen bleef ons meisje ter plaatse trappelen. De kloof was te groot, het water was veel te diep voor haar. Het tempo lag voor haar te hoog, de verbale informatie niet tastbaar voor haar.

Na een verschrikkelijke vakantie waar ons meisje compleet ontredderd en gefrustreerd was, waren we met zijn allen compleet op! Om de vijf minuten uitte ze haar onvrede, eiste ze mijn aandacht, stoorde ze het spel van de broers,… Voor allemaal de hél, maar zeker voor haar. Volgens mij was ze volledig de pedalen kwijt na een schooljaar volledig overvraagd te zijn.

Ik weet nog dat ik iets ging drinken met mijn vriendinnen en het waren zij eigenlijk die me zeiden: ‘Waarom zet je dan niet de stap naar het buitengewoon onderwijs?’ Moet ze per sé in het gewoon onderwijs blijven?’. 

Zij durfden de woorden hardop uitspreken die al een tijdje in mijn gedachten ronddwaalden. Je voelt zo’n zaken eigenlijk wel aan maar het doet zo’n deugd als anderen dit voor je verwoorden. 

En dan zet je de stap naar het buitengewoon onderwijs, in ons geval was dit de Kindervriend in Rollegem. In een wereld waar inclusie zo hoog in het vaandel wordt gedragen en als ‘beste’ oplossing wordt gezien, was dit een echte kaakslag. 

Ik had echt het gevoel dat we ons meisje alle kansen ontnamen, dat we haar toekomst in de vuilbak gooiden. 

We zetten vandaag de stap naar de buitengewone wereld. Met een heel klein hartje en honderdduizend vragen… maar wel met het geloof dat dit de beste stap is voor haar. 

Begrijp me zeker niet verkeerd! Ik ben helemaal niet tegen inclusief onderwijs. Ik gun het elk kind en elke jongere die dit aankan! Ik gun hen alle kansen en vind dit ook een meerwaarde voor alle kinderen!

Maar voor ons meisje is de reguliere wereld eentje waar het tempo te hoog ligt, de taal te weinig tastbaar, de omgeving te onduidelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Donker

Buiten waait het hard, is het koud, nat en mistig. En bovendien is het vroeg donker. November en december zijn...

Lees meer

Een jaar later

Ze verblijft nu al net iets meer dan een jaar in het Begijnhof en gaat werken in Noortpoorte. We kunnen...

Lees meer

Dag van de zorgouder

Twee jaar geleden werd 1 juni uitgeroepen tot dag van de zorgouder. Een dag waarop er extra aandacht komt voor...

Lees meer

wandelmaatje

Deze vrolijke viervoeter woont nu bijna een jaar bij ons. Het is bij momenten een ongeleid projectiel, een brokje energie...

Lees meer

Dansen in de regen

Ik luister de laatste tijd veel naar podcasts. Tijdens het wandelen met de hond laat ik me graag voeden met...

Lees meer

Wereldautismedag

Marie, niet jouw verstandelijke beperking maar wel jouw autisme is voor ons allen de grootste uitdaging. De onrust in je...

Lees meer

Stuiterbal

Telkens Marie naar huis komt, moet ik even wennen aan haar hoog energiepeil.En zij waarschijnlijk ook aan ons. Het gaat...

Lees meer

Onderwegstrook

Daar is hij dan! De onderwegstrook. Een idee dat al heel lang in mijn hoofd rond sluimert maar waar tot...

Lees meer

Diksmuide

Marie woont nu al 3 maand in het begijnhof in Diksmuide. Velen vragen me hoe ze het stelt. Maar beelden...

Lees meer

Stilvallen

Dit weekend werd er eentje waar ik, noodgedwongen, alle geplande activiteiten los liet (sorry #teamroeselare). Het was ook een weekend...

Lees meer

Het hebben van een zorgenkind is koorddansen
tussen lachen en huilen
tussen hoop en wanhoop
tussen stiekem dromen en plots verwonderd zijn 
tussen idealen bijstellen en andere kleine dromen waar maken.

Frauke